Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sem prosím pište svoje komentáře, názory, dotazy a připomínky, které nešly zařadit do konkrétní rubriky (stránky).
Máte-li chuť kritizovat na netu (nejenom moje obrázky), doporučuji přečíst si článek českého výtvarníka Jana DoležálkaKonstruktivní kritika - mýty a omyly

Uvítám zde odkazy na Vaše stránky s výtvarným zaměřením.

Vulgární, nemístné a provokativní komentáře, stejně jako spam a reklama budou smazány.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dobrý den,

(Kateřina Reen, 26. 1. 2011 13:54)

prošla jsem si diskuzi a musím se také vyjádřit. S kritikou nelze nesouhlasit. Vy jistě potenciál máte, je vidět, že nejste uplně bez talentu. Ale chybí Vám bohužel pokora, vůle cvičit a učit se něco nového. Sama se kresbě věnuji, studuji ji, ale stále se musím ještě zdokonalovat. Zvládnout obraz (hlavně portrét) tak, aby z něj dýchal život, abyste z něj cítila přítomnost gravitace, pohybu, peostě reality, není lehké a vyžaduje to velkou píli a cvik. Než se toto člověk naučí a zvládne to, vytvoří spoustu placatých, šišatých, pidlookých panáků, to je jasné, ale prodávat je bych se opravdu styděla. Odkazujete se pořád na staré mistry, ale nechce se mi věřit, že jste někdy viděla nějaké např. Leonardovy anatomické studie, protože vy takovou perspektivu a anatomii ve svých dílech naprosto popíráte. A níže u kritiky portrétů paní Blanky Zahradníčkové (vím, že si o ni říkala a že je to čistě Váš názor) mi za vás bylo trochu stydno. To, že dokáže člověka na papíře vyjádřit tak, že vypadá realisticky, je umění. A její práce jsou opravdu profesionální (narozdíl od těch Vašich). Nezlobte se za mou kritiku, ale myslím, že byste se měla opravdu zamyslet a ne se každé kritice zde tak vehementně bránit, mohlo by Vás to posunout hodně dopředu.

Re: Dobrý den,

(Kateřina Reen, 26. 1. 2011 14:20)

oprava: *Radky Zahradníčkové, ne Blanky, omlouvám se:).

Re: Dobrý den,

(Menci, 2. 2. 2011 17:12)

Dobrý den paní Kateřino. Kritice se nebráním - to je snad vidět i z toho, že svá díla neschovávám, nýbrž je veřejně vystavuji. Děkuji Vám za popis, jak má portrét vypadat. Přesně o takové portréty se snažím a jak se mi to daří nebo i nedaří ukazuju na stránce http://www.art-atelier.eu/
---------------------------
Určitě nejen já, ale i ostatní návětěvníci mého blogu se rádi podívají, jak se to daří Vám. Dejte si prosím na internet pár ukázek Vašich prací a sem odkaz na ně. Tohle neberte jako odmítání Vaší kritiky! Prostě chci mít na svém blogu možnost, vidět práce i jiných autorů.
Děkuji.

Re: Re: Dobrý den,

(Kateřina Reen, 15. 2. 2011 16:21)

Děkuji Vám za odpověď. Své kresby bohužel nemám v elektronické podobě, ale myslím, že o to, jak kreslím já, tu vůbec nejde. Psala jsem, že se věnuji kresbě a studuji ji (nemyslela jsem akademii, ale spíše kurzy a samostudium) a také, že se mám ještě mnoho co učit a zdokonalovat. Maluji a kreslím pro svou potěchu a nemyslím si, že bych se tímto kdy mohla živit, určitě bych se neodvažovala žádat za svá díla peníze. Naopak, možná se jednou budu živit kritikou uměleckých děl, protože studuji obor Dějiny umění na Masarykově univerzitě. Myslíte si, že po mě budou jednou umělci žádat na oplátku ukázku mého díla? Takto to přeci nechodí. Ve škole také žádnou uměleckou praxi nemáme, po uměleckých kriticích se nikde ve světě nevyžaduje. Filmoví kritici také netočí filmy, hudební kritici také nevydávají alba. Nemůžete po každém, kdo Vám zkritizuje Vaše dílo, chtít na oplátku vidět to jeho. Já určitě nekreslím dokonale, ale také se tím neživím a nikde svá díla neprezentuji. A kdybych takto učinila, určitě bych počítala s jakoukoliv reakcí. Co dáte jednou na internet, dáváte na odiv celému světu a každý má právo se k tomu vyjádřit a jistě se nedá předpokládat, že se Vaše práce bude líbit všem. Stejně tak já jsem chtěla pouze vyjádřit svůj názor. Přeji Vám hodně úspěchů, K. R.

Re: Re: Re: Dobrý den,

(Pohorsena, 1. 4. 2011 22:59)

"Nemůžete po každém, kdo Vám zkritizuje Vaše dílo, chtít na oplátku vidět to jeho."
A proc by nemohla? Chcete ji ucit jen kecama (o coz se vas nikdo neprosi) a sama jste takova umelkyne, ze v dnesni dobe nemate veci v elektron. podobe? Chachacha, to je jako hajny bez lesa.

Galerie moderniho umeni

(veronika, 1. 4. 2011 17:09)

PRIDAVAM LINK na skvelou galerii v centru Prahy
www.gagikgallery.com
za me to jsou nejkrasnejsi dila- par jich mam i doma a uplne promenily muj obyvak

Hezké fotky

(Jarda Šiška, 28. 2. 2011 13:27)

http://blogujeme.unas.cz

portret

(lukáš, 12. 2. 2011 9:21)

no ja sem neuvedl ze nedokazu kreslit podle modelu ale jelikoz nemam na to cas tak sem si to ulechcil tímto spusobem ...ale dekuji za vaš nazor

ohodnoceni

(Angelika, 2. 2. 2011 15:27)

Překráásne!!

ahoj

(josífek, 24. 1. 2011 22:24)

moc krasne obrazky, hlane ti zviratka, miluju kone a pejsky. namalovala by jsi mojeho psa? nemam ale moc penez, je mi jenom 12, ale muzu ti pridat nejaky pavý ocka (jako ty rybicky, mam jich plny akvarko) za to. a taky by jsi mohla namalovat moji segru, kdybys mela cas a nemela zrovna koho malovat co myslis?

Dekuju za odpoved

Pepik

portréty

(lukáš, 23. 1. 2011 20:42)

chci se zeptat ... kreslim portrety podle fotky ale ..delam to zpusobem jak kdyz se dela tetování ze si prvne na prosvícenou desku dam fotku A4 a na ni papír ..a podle toho si nakreslim obrysy obličeje. pusy .oblečení atd ..a potom zacnu uz jak normalne .. stíny ,uprava ,atd az do finální podoby ..je to potom velmi přesnější ...a docela mi to aj urychlí .. ale zajimalo by me jestli i po tomto ulechčení se dá říct ze delám portréty a ze umim kreslit ...děkuji

Re: portréty

(Menci, 24. 1. 2011 10:34)

Stručná odpověď: lukáši, dá se říci, že „děláte portréty“ a „kreslit neumíte“.
Podrobněji:
- tak, jak popisujete, je na internetu udělaných ukázek portrétů více, některé jsou dokonce jen na počítači upravené fotky a následně tužkou „dokreslované“. Je to další z technik dělání portrétů. Pokud se autor k použité technice přizná, tak se proti tomu nedá nic namítat. Výsledek je „přesný“.
- že neumíte kreslit přece víte sám. Kdybyste to uměl, tak bude podobná technika pod Vaši úroveň a dokázal byste kreslit i podle modelu, ne jenom kopírovat fotku, že?
-----------------------------------
Nicméně se tím učíte alespoň vidět stíny a modelovat tvary a máte šanci neučit se i kreslit.

Re: Re: portréty

(Menci, 24. 1. 2011 11:15)

Opravuji překlep:
... máte šanci naučit se kreslit.

ukažte mi vaši práci

(artep, 3. 11. 2010 13:41)

Dobrý den,
zhlédla jsem vaše obrázky a musím říct,že jsou takové neživé,křivé.Samozřejmě ne všechno,máte i krásné práce. Jen pro pořádek,nekreslím vůbec. Ale je dost směšné,že když někdo zkritizuje vaši práci,chcete po něm ať ukáže on svoji!!! To je podle mne jednání malého dítěte. Jako kdyby laik nedokázal ocenik pěkné nebo špatné dílko. V tom případě si můžou pochlebovat a hanit si díla jen ti,co se tomu věnují? A ještě kritiku vezmete v potaz od mistra a ne od někoho kdo je podle vás horší než vy? Tak to totiž působí,moc to vaší osobě bohužel nelichotí. Zkrátka- "Jistě, každý má právo na svůj názor",ale vy to přece víte líp než on. Chybí vám jakási "pokora",kterou by měl mít každý umělec. Kupříkladu takovej Kája Got, z toho taková ta pokora čiší. Kritiku dokáže vzít s elegancí jemu vlastní a ještě to vyzní tak,že moc děkuje upřímně za názor. A není to myšleno,že by se ponižoval, to vůbec-spíš je to dávka sebeúcty,pokory,sebejistoty v určitých poměrech. Zkuste se prosím nad tím zamyslet,kritiku bychom měli brát vážně nebo se aspoň nad ní zamyslet ať je od kohokoliv.

Přeju hodně krásného malování... Artep

Re: ukažte mi vaši práci

(Menci, 4. 1. 2011 19:20)

Děkuji za Váš názor i když je jiný, než můj.
Já totiž vítám konstruktivní kritiku a vůbec mně nevadí, když tu někdo napíše, že se mu některý z mých obrázků nelíbí! Důkazem toho snad je, že tu negativní (neurážlivé) ohlasy ponechávám. Vím, že všechny moje obrázky se nemohou líbit všem a že nejsou dokonalé!
Možná jsem se v některé odpovědi tady nepřesně vyjádřila? Byla bych prostě ráda, kdyby kromě reakcí na moje obrázky i jiní malíři tady ukázali své práce - jak to dělají jinak, věřím, že i lépe. Píšu to v úvodu mého Blogu i v preambuli této rubriky.
Také si myslím, že laik opravdu nedokáže ocenit pěkné nebo špatné dílo. Ale má plné právo říct, že se mu nějaké dílo líbí a jiné nelíbí – a to i v rozporu s názorem odborníků. Mně se třeba některá světově proslulá a odborníky oceňovaná moderní díla (typu: 3 černé skvrny na modrém podkladě) vůbec nelíbí a jako laik je nedokážu ocenit za „pěkné“ i když za ně odborníci platí miliony dolarů.
Také nerozumím Vašemu příkladu s Kájem Gotem. Copak Ho někdo kritizuje, že neumí zpívat a On to s pokorou přijímá?? Já si ho také vážím. Vím, že byl v minulosti kritizován za to, že „se neumí pohybovat“ a myslím si, že si z toho spíše dělal srandu, než by ty „kritiky“ nějak pokorně přijímal. Protože opravdu „umí“, tak si to může dovolit.

Re: Re: ukažte mi vaši práci

(Renča, 20. 1. 2011 20:34)

Já si naopak myslím, že i laik dokáže rozpoznat dobré nebo špatné dílo. Například špatné proporce postavy - a myslím tím takové ty neúmyslně špatné, chybné, namalované špatně kvůli nedostatku praxe a talentu - rozpozná každý a výtvarné vzdělání na to nepotřebuje.

Re: Re: ukažte mi vaši práci

(Abulafia, 23. 1. 2011 17:01)

Váš názor, že laik nedokáže poznat dobré nebo špatné umělecké dílo, považuji nejen za velmi chybný, ale dokonce za projev arogance a povýšennosti.
Co se týče výtvarného umění, považuji se osobně více za amatéra, než za laika, protože se o plastiky, obrazy, užité umění atd. zajímám prakticky od dětství.
Zamyslete se prosím nad následujícím:
- Dokáže člověk, který nevaří a vařit neumí, rozeznat dobré a špatné jídlo?
- Dokáže člověk, který nehraje na žádný hudební nástroj,rozeznat dobře a špatně zahranou skladbu?
- Dokáže člověk, který nemá formální literální vzdělání a sám nepíše, rozeznat dobrou a špatnou knihu?
Proč by mělo být výtvarné umění jiné? Laik Vám neřekne, že máte na obraze špatné proporce nebo stíňování, přesto dokáže rozeznat, že se mu obraz nelíbí, působí na něj tak nějak "divně" a "strunule."
A samozřejmě, milovníci kýče tady budou vždycky, stejně jako lidé, kteří si radši dají smažák než foie gras, to však ale automaticky neznamená, že laik nedokáže rozeznat dobré od špatného.

Re: Re: Re: ukažte mi vaši práci

(Menci, 24. 1. 2011 10:12)

Bez jakékoliv arogance a povýšenosti považuji lidi, co si o sobě myslí, že všemu rozumí, za "směšné". (Viz.: O.Sekora: Brouk Pytlík). Vím, že v našich hospodách i internetových diskuzích je jich hodně.
I o Vašich příkladech tvrdím, že laik nedokáže rozeznat „dobré – špatné“:
- O jídle může říct: „mně nechutná“, ale NE, že je: „špatné“! Někdo jiný to stejné jídlo může mít za lahůdku a jen dobrý kuchař pozná, zda je špatné nebo dobré (například že je špatně uvařené – nepatří tam hrášek.) (Oba jistě nemluvíme o viditelně připáleném jídle, že?)
- Člověk, který neumí zpívat, na nic nehraje a nemá hudební sluch, může říct, že se mu píseň, či skladba nelíbí, ale přece nebude říkat, že je špatně zahraná? I známá skladba se dá zahrát v různém rytmu a různých tóninách a odborník pozná, že to zahrál špatně (měl tam hrát „cis“!). Ale pozná to laik?
- O knize a verších také můžu říct, že se mi nelíbí, nebo líbí, ale jsou-li špatné nebo dobré? To nepoznám, nechávám to na odbornících …
Stejně ve výtvarném umění – každý může říct, že se mu dílo líbí nebo nelíbí, i to, jak na něho působí. Ale neměl by říkat, že je dílo dobré nebo špatné. V tom se mohou mýlit i odborníci. Podrobněji svůj názor vysvětluji v tomto BLOGU v sekci <<O umění>>Co je to umění (publikováno 15.03.07)
Možná ale, že v této diskusi jen každý chápeme jinak významový rozdíl mezi pojmy: „dobrý, špatný“ a „líbí, nelíbí“?

Blance

(Radka Zahradníčková, 20. 12. 2010 23:58)

Hezký večer paní Blanko.Nechci moc kritizovat, protože sama kreslím a maluji a vím jak je těžké vyjádřit podobu a správně proporčně nakreslit člověka nebo zvíře. Ale musím říct, že pokud je kritika je oprávněná a věcná snažím se z ní vzít ponaučení. Je důležité jak díla vidí jiní lidé, protože sama k sobě asi tolik kritická nebudete a nezáleží jestli dotyčný umí malovat nebo ne. Vaše dřevokresby a karikatury jsou nádherné, ale musím se přidat ke kritikům, že klasické portrétování Vám moc nejde a možná byste si kritiku od lidí měla vzít k srdci a ne jí oponovat. Tohle myslím ve vší úctě a bez urážky. Posílám odkaz na mé dílka a klidně příjmu i Vaši kritiku http://radhuza.cz/cs/fotogalerie.html. Mějte se hezky

Re: Blance

(Menci, 4. 1. 2011 19:36)

Hezký večer i Vám, Radko. Děkuji za odkaz na Vaše dílka. Je z nich vidět, že malovat umíte. K Vaší kritice mých portrétů: Vím sama také, že nejsou dokonalé a je na nich co zlepšovat. Když mně tu ale někdo píše, že: „ … všechny moje portréty jsou pokřivené … “, tak z toho žádné ponaučení opravdu nemám. Kreslím tak, jak umím (a to už přes 50 let) a jiná už asi nebudu. Na internetu je hodně lidí, kteří umějí POUZE kritizovat a nemá smysl si jich všímat. Oceňuji, když se někdo podepíše a dá odkaz i na své stránky – jak jste udělala Vy a jen několik dalších.
-----------------------------------
Píšete, že přijmete i moji kritiku na Vaše díla – jenže tam na to bohužel nemáte rubriku :-(
Tak jen stručně na mém blogu: Vaše oleje a pastely – to je nádhera!! Ale ten dvojportrét tuštičkou?? Podle mého názoru „přepiplaný“ a vypadá, jakoby to byla pouze počítačem upravená fotka! Kreslený portrét má podle mne být na první pohle poznat, že je nakreslený … to raději oželím i nějaké nepřesnosti. Také to myslím ve vší úctě a bez urážky a píšu to jen proto, že jste mne k tomu sama vyzvala. Jinak bych to tu nepsala. A nechci dále na svém blogu diskutovat o Vašich obrazech. Uděláte-li si na své stránce nějaké forum, tak tam klidně ano.
Přeju hodně insirace a radosti z další tvorby


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »