Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sem prosím pište svoje komentáře, názory, dotazy a připomínky, které nešly zařadit do konkrétní rubriky (stránky).
Máte-li chuť kritizovat na netu (nejenom moje obrázky), doporučuji přečíst si článek českého výtvarníka Jana DoležálkaKonstruktivní kritika - mýty a omyly

Uvítám zde odkazy na Vaše stránky s výtvarným zaměřením.

Vulgární, nemístné a provokativní komentáře, stejně jako spam a reklama budou smazány.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Verů, 24. 1. 2012 21:21)

Nechci se Vám vměšovat do válečné debaty ale já mám problém z anatomii v obličeji také a trochu proporce. Chtěla byh Vás slušně poprosit o nějakou radu kde bych se mohla zdokonalit a naučit. Na netu toho moc není tak Vás snažně prosím o slušné rády. Děkuji předem Veronika

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Menci, 26. 1. 2012 17:47)

Ne netu těch návodů opravdu moc není, ale ve větších knihkupectvích je knih o kreslení portrétů opravdu hodně. Nejsou sice nejlevnější, ale návody tam mají různé a docela dobře propracované. Jejich základem je většinou "Zlatý řez", kde už renesanční mistři stanovili ideální proporce - například - že hlava je 1/7 těla lidí, 1/8 těla modelky (mají delší nohy) a 1/4 až 1/6 těla dítěte - to dle věku. Nebo: že na obličeji při přímém pohledu jsou oči v polovině hlavy, (hodně začátečníků je kreslí často někde na čele), uši jsou mezi obočím a koncem nosu (až koutky úst), ústa že jsou tak široká, jako panenky očí od sebe, mezera mezi očima je tak široká, jako je široké oko ... jsou tam rúzné tvary obličejů, Vy si do nich nakreslíte mřížky a osy a obličej pak konstruujete podobně jako inženýr kreslí řez převodovkou :-)
Je to výborné cvičení a hodí se pro kresby do módních časopisů. Pro kresbu reálných lidí už ale musíte "umět vidět" ... že třeba novácká hlasatelka Lucie Borhyová má oči šířeji od sebe a její kolegyně Markéta Fialová má zase užší rty, většina lidí má také každé oko jinak velké, málokdo má osově souměrnou bradu, ... a pokud někdo tohle všechno nevidí, nemůže být malířem portrétů. Nestačí se naučit pár pouček a pak kritizovat, když to má měkdo nakreslené jinak. ;-)
-------------------------------------------
Cvičit "vidění" můžete třeba takto: na vajíčko si fixkou nakreslete podle výše uvedených zásad obličej (oči v polovině atd. a to včetně vlasů a základních os). Poté to vajíčko různě natáčejte a sledujte, jak se mnění vzdálenosti jednotlivých částí při pohledu shora, zespodu a z různých úhlů. (Všímněte si, že z důvodu kulatosti vajíčka už to pak není v těch osách - jak je popsáno při přímém pohledu.) Snažte se to věrně překreslit na papír. Teprve, až toto zmáknete, přejděte na složitější kresbu třeba obličeje panenky z různých úhlů a teprve až Vám umístění částí sedí, začněte se stínováním a dalšími fígly portrétů. Ono nakreslit trojrozměrný objekt na dvojrozměrný papír také není "jen tak".
--------------------------------------
Samozřejmě, že nejlepší pro výuku je kontakt se zkušeným malířem, který Vám přímo na Vašem papíře poradí, co a jak. Existují i různé kurzy malování - využijte je. :-)
Přeji Vám, aby Vám malování přinášelo radost do života.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Trepifajxl, 21. 1. 2012 15:06)

Zábavné čtení... Ala mám radost, že jste studovala a nosila domů samé jedničky. To takový pan Zrzavý, toho dokonce vyrazili z akademie...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Menci, 26. 1. 2012 17:51)

Njn ... Mistr Zrzavý mne předběhl ;-)
Ještě že vím, že Einstein propadal z matiky a fyziky ... ten taky předběhl plno inženýrků, že?
:-D

Re: Takže jste překreslovač

(Yumii, 16. 4. 2011 15:29)

Já s tímto komentářem naprosto souhlasím :)
Nejenže se jedná o neuvěřitelný kýč, ale ještě o špatně provedený kýč. Kreslit podle fotky je neuvěřitelně jednoduché a Vy, paní Blanko, očividně nezvládáte ani to. :) Chyby v anatomii a proporcích jsou na první pohled zřejmé a ve vší upřímnosti - je smutné, že někdo taková díla kupuje. Stejně tak je smutný přístup "ukaž co umíš a až potom kritizuj".
Profesionál (zatím) nejsem, ale dovoluji si tvrdit, že vím, o čem mluvím.

Re: Re: Takže jste překreslovač

(Menci, 25. 10. 2011 21:18)

Takže: "... profesionál (zatím) nejste a víte o čem mluvíte ..." - předpokládám tedy, že také kreslíte?
Přečtěte si můj úvod zde úplně nahoře: "Uvítám tady odkaz na Vaše stránky"!!
Je úplně jednoduchý svá díla na net pověsit - tak se s nima tady pochlubte - určitě se na ně nejenom já ráda podívám :-)
Vždyť hlavně kvůli tomu tady mám tu diskusi.
Vůbec přece nevadí, že Vaše díla jsou zatím možná amatérská ...

:)

(inka, 30. 10. 2011 12:57)

nezlobte se na mne, ale kreslit neumíte. Neumíte ani (podle přečtení knihy návštěv) akceptovat kritiku. No, Vaše věc:) Ale tohle, tohle bych světu opravdu neukazovala..i na Karlově mostě se najde většina těch, kteří to umí líp, než vy. Ano, také se malbě, kresbě atd věnuji. Ale na net , a na prodej, dávám opravdu pouze to, co je bez vyjímky dobré. Vaše portréty mají často špatné proporce-pokud už nějaké mají. nehledně na spoutu dalších fatálních chyb. Do zrcadla bych se na sebe nemohla poívat, tohle co vy považujete za um -kdybych měla prodávat...

Re: :)

(menci, 5. 11. 2011 9:47)

Inko, jestli umím, nebo neumím kreslit posoudí lépe lidé, kteří si moje obrazy kupuji :-)
Viděla jste opravdu - jak se kreslí na Karlově mostě? Všichni malíři tam mají přenádherné a dokonalé ukázky. Mně je jasné, kolik dnů se s nimi doma nadřeli. Potom ale na židličce už za 30 minut kreslí něco úplně jiného. Mnozí z nich kreslí velmi pěkně, vůbec je nijak nekritizuji. Já ale - na rozdíl od nich a od Vás, na netu prezentuji takové obrazy, jaké skutečně kreslími. (Dokonce o něco horší, protože při přefocení dochází ke zkreslení.) Na nic si tady tedy nehraju.
Proč si o mně myslíte, že neumím akceptovat kritiku? Lidé si ode mne koupí obraz, pokud by se jim nelíbil, tak jim vrátím peníze. Nestává se to. Naopak - dostvám nadšené maily "jak jsem je vystihla" a jak mne doporučí svým známým :-)
Přiznám se, že negativní kritiku tady na mém blogu dělím do tří kategorií:
1) věcnou - nad ní se zamyslím
2) laickou - nad ní se pousměju (Jsou prostě lidé, kteří všemu rozumí, všude byli a všechno znají, tak všude všechno "odborně" kritizují. Hospody a net jsou jich plné ...)
3) od konkurence - nad ní se také pousměju ;-)
----------------------------------
Blog jsem zakládala s vidinou, že sem kolegové budou dávat odkazy na své stránky a lidé si budou odtud moci prohlížet i díla jiných malířů. Moc se mi to ale nedaří. Píšete, že máte na netu dobré věci, tak proč se s nima nepochlubíte? Určitě nejenom já se na ně rádi podíváme.

Re: Re: :)

(Trepifajxl, 21. 1. 2012 15:13)

Tak na Karlově mostě mají všichni malíři přenádherné obrazy????
Takové poznání leccos vysvětlí.

Umění ve slevě

(Klárka, 22. 11. 2011 11:17)

?Můžu nějaké obrazy sehnat ve sleve http://www.hyperslevy.cz/aktivni-slevy/zbozi/ ?? Díky za info.

Názor

(Miloš, 9. 11. 2011 21:34)

No, chce to ještě dost práce a zkušeností a pak to bude vypadat dobře až se vykreslíte. Chtělo by to také kreslit i "z hlavy". Máte dost anatomických nesrovnalostí, jak u zvířat, tak u lidí. Ale snaha se cení.

MOC PĚKNÉ

(Jana, 4. 11. 2011 16:24)

Velice zdravím, i přes tu kritiku tady, musím říct že se mi vaše obrazy moc líbí. A to že to umí každý jen se dívat na fotku a nakreslit přesně obraz hmmm to nevím jestli je to pravda. Já dělám něco podobného a není to tak lehké jak se zdá. Z fotky je to dobrý nápad to musím zkusit. Přeji vám další profesní úspěchy a nedejte nic na takové jedovaté lidi. Nemají pravdu. Ted budou kritizovat mě ale je mi to fuk už sem nepůjdu. Ty díla sou fakt pěkný !!!

Re: MOC PĚKNÉ

(menci, 5. 11. 2011 9:55)

Děkuji Jano za pochvalu :-)
Škoda, že už sem nepudete - ráda bych Vás tu viděla častěji :-)

Machiavelli..

(Pavel S., 10. 9. 2011 21:47)

Dobrý den,
překvapuje mě snaha některých lidí prosadit si "tu svou".
Nechápu, že v době, kdy jsou některé "geniální" díla typu tři fleky na plátně ceněny zlatem, může někdo kritizovat tahle díla.
Umění lidé vnímají silně subjektivně a není proto na místě chtít po někom, aby se podřídil jejich paušálu a začal kreslit nebo malovat jinak.
Bohužel, kritizovat může každý.. já například kreslím pomocí mřížky.. no a? V jakékoliv tvorbě neuškodí trocha Machiavellistického přístupu :-)

Re: Machiavelli..

(Menci, 4. 10. 2011 17:08)

Plně s Vámi souhlasím :-)
Ovšem uznávám, že nechápu, proč jsou ""geniální" díla typu tři fleky na plátně" některými lidmi ceněny zlatem. Těžko to kritizovat, ale mohu snad napsat, že mně osobně se taková díla nelíbí?
A že Vy kreslte podle mřížky? No a? Já zase podle ní nekreslím. Machiavellisticky by mne zdržovala. Ale mřížku na svých stránkách lidem, co si chtějí přesně obkreslit nějakou fotku a nemají v kreslení dostatečnou praxi, běžně doporučuji. Proč by ne? Pokud ale chtějí být zručnými kreslíři, tak by měli včas mřížku opustit ...

Re: Re: Machiavelli..

(Mahiavelli, 30. 10. 2011 10:59)

Mám dojem, že jsme se nepochopili :-)
Chci tím říct, ať si nelámete hlavu s každou kritikou. Vaše kresby jsou originální a hledat nějaké měřítko kvality lze jen těžko- každému se líbí něco jiného a pokud se vám a zákazníkovi kresba líbí, nelamte si hlavu s kritiky na internetu.
Mřížka mě také trápí, časem si snad odvyknu..
Abych to shrnul- nedělejte si těžkou hlavu s každým negativním názorem :-) vždycky se takové najdou, bohužel.
"tři fleky"- myslím to tak, že lidé se nechají zmást trendem a 20 minut stojí u barevné mazanice jen proto, že to tak dělají další lidé. Kdežto tady jsou schopni kritizovat vaše díla, i když s nimi byla kopa práce.

pozdrav z Berouna

(Tomáš Petříček, 19. 8. 2011 16:25)

Dobrý den. Díval jsem se na Vaše stránky a máte je hezky udělané........moje stránky jsou: www.modernart.cz, kdyžtak mi napište, jestli budete mít čas, chuť a náladu. Přeju mnoho tvůrčí energie :-)

hezké

(markéta, 17. 8. 2011 16:38)

milá paní tento blog o umění je nádherný...

zdravim vas

(jan guran, 21. 7. 2011 17:28)

som tiez realisticky maliar adresa olejomalby jan guran venujem sa malovaniu od utleho veku a obdivujem umelcov a ich talent pekne malujete . Ja posobim v zdruzeni na Vlkolinci kde sa chodim realiyovat prirodou a drevenicami najviac ma oslovuje stara architektura . Este raz Vas pozdravujem jano pekny den.

Pozvánka

(Andy, 2. 7. 2011 15:45)

Ahoj, máš docela pěkný web. Přijď se podívat na stránky naší umělecké skupiny www.art-group.blog.cz měj se :-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »