Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to umění

3. 3. 2007

Co je a co není umění

Hodně definic a rozdělení umění najdete například na Encyklopedie CoJeCo kde je přes 145 hesel.

Uvedu jednu z nich - stručnou: "Umění je vysoký stupeň dovednosti, tvůrčí schopnosti v určitém oboru činnosti"

... tak s takto obecnou definicí nelze nesouhlasit, jistě že uvařit dobrou svíčkovou (jako uměla moje maminka) je také umění, no a třeba hrát hokej jako Jágr je také určitě umění. Na druhou stranu - když mně v televizi ukazují "umělce", který maluje obraz tak, že namáčí oslovi ocas do barvy a nechá ho švihat na pláno, nebo když jiný "umělec" namáčí do barvy tenisové míčky a nechá pak naši vynikající tenistku pinkat je na plátno - tak podobné "tvůrčí schopnosti" již za umění nepovažuji. Proto bych ten obor činnosti raději konkretněji specifikovala na: "v oborech kulturní činnosti".

Také stručnou, ale již přesnější definici z Velké encyklopedie [Svojtka & Co Praha 2000, str. 436]: "Uměním může být jakákoliv tvůrčí práce, která ztělesňuje představy a vyjadřuje pocity - od kresby, malby a sochařství k architektuře a počítačové grafice." ... již považuji za výstižnější (vyjadřuje pocity), i když ten výčet činností je jistě neúplný a výhradu mám ke slovu "jakákoliv". Myslím, že by měl být doplněn nějakým výrazem typu "nadčasový" nebo podobně - prostě vyjádřit, že může být vytvořeno jen "vyjímečným" člověkem, který má v sobě "něco navíc", nějaký "dar" od Boha ... Stručněji řečeno: "Kvalita" uměleckého díla závisí na "kvalitě" umělce a každý člověk přece nemůže být umělec, aby "jakákoliv" tvůrčí práce mohla být uměním. Byť si to někteří dnešní umělci myslí. Často se zapomíná, že slovo "umělec" a "umění" vzniklo ze slova "umět", a mělo by být ve významu "umět v oblasti, kde umělec tvoří", ne jenom ve významu: "umět prodat". (I když i to je nepochybně veliké umění.)

Mnohdy stojím v galerii před obrazem v tichém úžasu - trne mně u srdce, doslova jsem ohromena tou krásou a "něčím" co z obrazu vyzařuje ... je mně jasné, že stojím před dílem velkého umělce. (Je ale fakt, že tentýž obraz na plakátu nebo přetištěný v knize už na mne až takto nepůsobí, to mohu říct jen - líbí - nelíbí.)

Naopak - i z velkých galerií a výstavních síní znám obrazy a instalace typu: "Velký modrý čtverec", nebo "několik skvrn s přilepenými vajgly cigaret" prostě díla, která výše uvedené citaci sice vyhovují, ale je zřejmé, že byla vytvořena za 5 minut a může je udělat opravdu kdokoliv dostatečně "oražený", komu nechybí "drzost". Tak pro takovýto druh "umění" ani umělců nemám pochopení a za umění ho nepovažuji. Byť taková díla visí ve věhlasných galeriích a kritici se rozplývají nad "originalitou umělce", jak "úžasně ztvárnil ten čtverec" a jak "nádhernou modrou barvu namíchal - a dokonce si ji nechal i patentovat!".

Myslím, že jedinným kompetentním kritikem díla, kdo může posoudit, zda se jedná o umění, nebo ne, je ... ČAS. Za 100, nebo více let se uvidí ...

Ty starší obrazy již čas prověřil a uměním jsou asi určitě, (i když se mně nemusí líbit) ty současné neposuzuji podle kritiků - co o nich kdo píše, ale posuzuji je stejně jako víno:
(Sommeliér - vínaznalec Vám jich z placu vyjmenuje přes 100 i s popisem), já rozeznávám dva druhy:

  1. dobré - které mně chutná = to obdivuji a ráda se mu věnuji
  2. špatné - která mně nechutná = to nemusím - obejdu se bez něho

... a je mně úplně šumafuk, zda je bílé, červené nebo růžové, jaký má "buket", po čem voní a chutná, odkud je, na které "trati" zrálo, který je ročník a kolik stojí. A posuzuji láhev po láhvi a ne šmahem - že ten a ten ročník je dobrý nebo špatný. Od degustátora si ale nechám ráda poradit, které ochutnat a které radši ne - to ano, s tím souhlasím - ale názor si pak udělám svůj.

Taktéž mě u obrazu nezajímá, zda o něm někdo napsal: "Je to amaterismus, kýč, ...", ale musím sama cítit, zda mne oslovuje, nebo ne ..., zda se mně líbí, nebo nelíbí ... . Myslím, že vnímání uměleckého díla je natolik individuální, že nikdo nemůže požadovat, aby toto dílo ostatní vnímali stejně jako On. (Já taky nepožaduji, abyste ho vnímali jako já.) Proto nemám ráda kategorická hodnocení typu: "Tento obraz je kýč - a tento obraz je umění". Do podobných vět vždy patří vsuvka: "... dle mého názoru ..." - pak je to v pořádku.


Ještě jeden příhodný citát k současnému umění: "Budí smích, je na ně žalostný pohled. Nemají ani zdání o kresbě, o kompozici a o barvách. Děti, které si hrají s papírem a s barvičkami, to dovedou lépe!" Výstižné, že? Jenže to napsal kritik umění Ballu v roce 1877 o plátnech Moneta a Cézanna!  [Trewin Copplestone: Moderní umění, SNKL Praha 1965, str.7]

A pak - dejte na kritiky!!

----------------------------------

(publikováno 15.03.07)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky.

(kaldup, 25. 4. 2012 16:32)

Zajímavé shrnutí. Díky. <a href="http://www.prectizame.cz">www.prectizame.cz</a>

souhlas

(Holy, 1. 9. 2011 14:28)

Ahoj. No ja se clankem z 80 procent souhlasim. A ktem ctvercum: podle meho to je jen reakce na vyvoj v umeni a ja si myslim ze umeni by melo reagovat na neco "vyssiho", na neco nad nama. Prinaset prozitek, pocit a ne reakce na soucasnou politiku nebo jine prizemni veci. Me osobne prijde ze plno soucasnych veci jsou vymysleny mozkem (koncept atd). Mam rad veci procitene, prozite... (neudelal prvni ten ctverec Malevic?)

Čas ukáže:)

(Kristína, 17. 8. 2011 15:18)

Uvidí se za 100 let? Mondrianův Černý čtverec má svou hodnotu i po 100 letech. Ale líbivé krajinky a portréty? Upadnou v zapomnění dřív, než si jich někdo stihne všimnout. Myslím, že Váš názor na umění s Vámi bude sdílet 90% české populace, která nemá o umění ani páru.. Smutné:(

Re: Čas ukáže:)

(Menci, 19. 8. 2011 11:24)

Tak to je jistě věc názoru, který Vám ale neberu. Podle mne má ten jeho čtverec hodnotu pouze v originalitě, že byl první. (A jistě také v ceně, kterou jsou někteří snobi ochotni za to zaplatit - ale to je jiné téma.) Ale už pochybuju o hodnotě Modrého čtverce od současného autora, který ho dokáže za 5 minut napodobit.
Ale třeba taková líbivá krajinka od Mařáka, nebo líbivý portrét od Leonarda nebo od Rembranta mají v sobě něco víc, "něco", nad čímž stojím v úžasu a vnitřně cítím, že to je to "pravé" umění.
A to je můj názor, který mi prosím neberte ani když s ním souhlasí 90% české populace, která nemá o umění ani páru ;-)

Re: Re: Čas ukáže:)

(Menci, 21. 8. 2011 22:51)

A ještě dodávám: doporučuju zajet si na výstavu do Vídně - je tam ve Vídeňském Kunsthistorickém Museu ještě do 4. září rozsáhlá expozice renesančních (líbivých) portrétů nazvaná Dürer - Cranach - Holbein. (Pak prý bude v Mnichově.)
Možná, že po jejich zhlédnutí porozumíte mému názoru o rozdílu tohoto (renesančního) umění od umění "namalovat černý čtverec" :-)
Nedávno v jednom zábavném televizním pořadu jeden náš známý malíř (už jsem zapomněla jeho jméno) prohlásil, že podle něho je renesance vrcholem výtvarného umění a že od té doby to s uměním jde stále s kopce :-))
Dávám mu za pravdu ...

Umění

(Stella, 10. 4. 2011 11:53)

Moc se mi líbí Vaše názory, avšak ve výjimkách bych souhlasila s Frantou a jeho komentářem. Umělci vždy tvořili především tak, jak na ně působila doba. Dnes je doba jiná, než před sto lety, za sto let bude také jiná, než dnes. Umění se s časem bude neustále měnit a názory na něj samozřejmě také. Jsem moc ráda, že lidé stále umí říci svůj názor, ale dávají prostor i pro názory ostatních. Proto musím takové články, jako je tento jen chválit, ač názor můžu mít odlišný. Jen tak dál :)

Nezbývá než souhlasit

(Roman Černý, 2. 6. 2010 13:54)

Před časem jsem navštěvoval v Olomouci přednášky na tema :Umění a kýč. Co je a není umění.Za těch asi 40 let co amatérsky maluji jsem na konečnou definici nenarazil. A z výše uvedených přednášek jsem usoudil , že se kunsthistorici budou zabývat tímto problémem dalších 50 let.
Tak zdravím !

názor

(Nikol, 19. 5. 2010 17:26)

Souhlasím s Vámi... Můj táts říká, Miss world není nejhezčí žena světa. "Je to nejhezčí žena s tich co se na Miss world dostli". Ale i přesto to pro mě není docela výstižné, přeci jenom každý má jiný vkus a nemusí být pro něj NEJhezčí zrovna ta co vyhrála, nebo snad ano?


(Líbí se mi tvoje stránka :-) )

no nevím

(Franta, 24. 3. 2010 15:01)

Mám pocit,že Váš postoj k modernímu umění je ovlivněn tím,co Vám vlili do hlavy soudruzi v době kdy jste studovala a to je dost smutné.Píšete,že současní umělci....a při tom opomíjíte odkaz Dadaistů,který změnil výtvarno a ukázal nové cesty i to,že umění je i o vtipu originalitě,provokaci,nadhledu . . .budu-li první,kdo namaluje a vystaví velký modrý čtverec,tak můžete přijít se žlutým trojúhelníkem,ale bacha já byl ten,koho to napadlo prvního stvořit čistý,krásný tvar.
Jinak článek pěkně napsaný a souhlasně přikyvuji k velké části obsahu.

Moje stránky

(Luboš Jeřábek, 21. 1. 2010 18:44)

http://www.jerabeklubos.estranky.cz/

Umění je umění

(eva, 11. 9. 2009 16:45)

Vzít tužku a namalovat obrázek..a ne jen tužkou...jsou i jiné možnosti,samozřejmě.Takže vzít tužku a namalovat obrázek,to je dar ,který dostane málokdo.Můj syn vzal tužku,namaloval obrázek,přesně takový jako jsem namalovala já.Dvě kola,a tenzbytek obkroužit ...no zkrátka autíčko,namalovala jsem ho tím nejjednodušším způsobem.A on vzal tužku a namaloval přesně takové a po hodině ho namaloval líp než já,namaloval ho zkrátka podle sebe.Bylo mu osmnáct měsíců.Od té chvíle jen maloval a maloval.Těch tužek a pastelek co vymaloval.Když mu bylo pět,podařilo se mi ho dostat do výtvarné školy.Je mu sedmnáct.Maluje nádherně.Má to jednu chybu.Je líný a přehnaně sebevědomý.Je si vědom svého daru,ale ještě s ním nic nedokázal udělat,přesto,že mnoho let chodil do výtvarné školy,hodně se zdokonalil,ale nedokáže do toho dát své srdce.Zřejmě se pořád hledá...nevím.

Já si taky

(@Teo, 27. 3. 2008 19:22)

tak trochu hraju. Nepovažuju se za výtvarníka a nepředstírám, že zprostředkovává realitu. Tady: http://ateo.cz ;)